Tuesday, 14 July 2015

Plutó

Plutó era el darrer dels antics planetes que faltava per tenir una visita directa d'una sonda espacial. Finalment la sonda New Horizons el 14 de Juliol ha fet una passada entre Plutó i una de les seves llunes Caront i ara ja fa camí cap al cinturó de Kuiper. Els propers dies les imatges que disposem d'aquest sistema - de moment a més de Plutó i Caront hi ha quatre llunes més - s'afegiran a totes les que ja tenim de les altres missions a la resta de planetes.


Plutó és un dels planetes nans, i era un dels objectes del sistema solar menys conegut. Com han repetit vàries vegades els membres de l'equip de la missió, en un dia es passarà de tenir només una pàgina d'informació sobre Plutó a poder escriure un llibre de text.

No és el primer planeta nan que visitem, la sonda Dawn ha visitat aquest any Ceres, un planeta nan del cinturó d'asteroides. 

La imatge del sistema solar s'ha anat fent cada cop més complexa, i cada planeta té la seva imatge més coneguda, de moment sembla que Plutó, que deu el seu nom al déu de l'inframón, té un gran cor, i és força fotogènic.

La investigació dels sistemes planetaris viu un gran moment: a més de les informacions directes que tenim degut a les missions que estan orbitant planetes, les visites a planetes nans i les sondes que estan sobre cometes o planetes, tenim la informació d'altres sistemes estel·lars en formació o de planetes que fan voltes a altres estrelles. En qualsevol cas, els propers dies descobrirem un nou món.


No comments:

Post a comment