Wednesday, 19 November 2014

Ebola , l’epidèmia del moment

Datat primerament l’any 1976 després d’un brot al Zaire, Congo, el virus de l’Ebola segueix sent un dels més mortífers que existeixen. Sense cura oficial existent, la salut mundial trontolla per una recent aparició a l’Africa occidental, la qual ja s’ha extès per Guinea, Sierra Leona, Libèria i Nigèria. De moment, almenys  s´han registrat 4024 morts i 8376 casos.L’ Ebola és una malaltia infecciosa viral que pot ser transmesa tant per humans com per primats mitjançant el contacte de sang , teixits, secrecions o fluïds corporals. Causada per un virus que rep el mateix nom , aquesta produeix una febre hemorràgica a la qual només el 55% sobreviu , segons l’ OMS. És per això que és considerada summament infecciosa, ja que no només té una alta taxa de mortalitat sinó que també provoca la mort amb força rapidesa. Les infeccions són agudes i no existeix l’estat de “portador”. Com que el reservori natural del virus és desconegut, la manera en la qual el virus apareix per primer cop en un ésser humà encara no ha estat determinat, i això fa que la malaltia sigui encara més difícil de controlar.


El virus de l’ Ebola, de la mateixa manera  que qualsevol altre virus, és un agent infecciós acel·lular que només pot multiplicar-se dins de les cèl·lules d’altres organismes. En ser tan petits,  la majoria no es pot veure amb un simple microscopi òptic.

L’únic objectiu dels virus és fer-se amb el control d’una cèl·lula per tal de reproduir-se. El procés que utilitza un virus per infectar una cèl·lula presenta una sèrie de fases:
1.       Contacte entre el virus i la cèl·lula
Després d'entrar en contacte amb la cèl·lula d’un altre organisme, el virus introdueix el seu material genètic ( ADN o ARN ) a la cèl·lula. Això ho pot fer de dos maneres diferents: pot fusionar la seva càpsida amb la membrana de la cèl·lula i alliberar el material genètic o pot injectar el material genètic deixant la càpsida a l'exterior.

2.       Replicació del material genètic
La cèl·lula comença a produir una gran quantitat de còpies del material genètic i de la càpsida del virus. Per fer això, la cèl·lula utilitza els seus enzims i orgànuls. Després, aquests components del virus comencen a unir-se formant nous virus.

3.       Sortida del virus
Quan els nous virus surten de la cèl·lula ho poden fer de dues maneres:

     Lentament, a mesura que els nous virus es van ajuntant. En aquest cas, la cèl·lula no és destruïda.
     Trencant i matant la cèl·lula, quan tots els nous virus surten alhora.

Encara que el virus actua molt ràpid, els seus símptomes comencen a aparèixer entre el vuitè i el desè dia , oscil·lant entre 2 i 21 dies el període d’incubació. Aquests tendeixen a ser molt clars:
     Febre alta i sobtada.
     Mal de cap i mal de gola
     Molèsties en les articulacions i forts dolors musculars.
     Malestar general
     Diarrea, vòmits i dolor estomacal
     Aparició d’una erupció vermellosa a la pell
     Congestió conjuntival
     Alteració de la funció renal i hepàtica
            (En alguns casos es poden observar també hemorràgies internes i externes).
El que segueix sent un misteri per als investigadors és el factor que determina la recuperació o la mort del pacient. No obstant, s’ha pogut apreciar que els pacients que no aconsegueixen tirar cap endavant no desenvolupen una resposta immunològica pel virus en el moment de la mort.
Més que el brot en si,  els problemes que arrossega l’Ebola són més aviat les conseqüències i repercussions que produeix , tant a nivell social i financer. En tancar fronteres amb els països afectats i marginar la societat d’aquest posant-la en quarantena, els subministraments d’aliments no arriben, els transportistes es neguen a viatjar cap allà i, com que la població no produeix, la gana augmenta dràsticament. A més, és força coneguda en països en vies de desenvolupament la marginació dels infants amb pares morts per aquesta causa per part de la família i del veïnat. Aquests infants, encara estar sans, passen a ser exclosos de la societat i repudiats pel seu entorn.En països desenvolupats, en canvi, les conseqüències són ben diferents. Per exemple, factors com el teixit econòmic es poden veure afectats, tal com en el cas d’Espanya, on la borsa es va desplomar tot just després que el país informés sobre el trasllat del mossèn Miguel Pajares a un hospital de Madrid. Aquesta pèrdua de confiança per part dels accionistes, per sort, no va tenir grans repercussions en l’àmbit social. Gràcies a la millora i finalment la recuperació de l’auxiliar Teresa Romero, també infectada, la situació a Espanya ha presenciat la millora en aquests darrers dies, però si les dimensions de l’epidèmia del virus haguessin estat desmesurades ,  els daltabaixos financers haurien estat  molt més exagerats.
La bona notícia d’aquest brot és que, a causa de la repercussió a escala mundial que ha tingut, equips d’ investigació s’han afanyat per repartir les primeres vacunes experimentals contra el virus. Gràcies al govern canadenc, el dilluns dia 20 de setembre 800 dosis de tractament en via d’ experimentació s’enviaran a la seu de l’OMS, on es decidirà com i a on s’utilitzaran. Encara que l’Organització Mundial de la Salut hagi reconegut que no es va fer tot el possible per gestionar de la manera ràpida i eficient la crisi de l’Ebola, s’estan intentant implementar les mesures definitives per intentar erradicar-la, ara que sembla que està sota control.Fonts consultades:
o      El País
o      L’Abc

o      La Vanguardia 

No comments:

Post a comment