Sunday, 1 March 2015

TOTS HO HEM FET ALGUN COPTots ho hem fet algun cop: tirem d’un dels nostres dits i sentim un petit cruixit. A què es deu aquest intrigant soroll?
Com estudis dels anys 70 ja suposaven, aquest soroll obeeix a la formació de bombolles en les articulacions. Però, com es formen aquestes bombolles?
Primer de tot hem de comprendre la morfologia de les articulacions:
Per facilitar el moviment entre el ossos, el contacte entre dos d’ells és assegurat per diversos intermediaris. Els extrems estan protegits per un cartílag, un material capacitat per resistir la compressió i la tracció.
Per altra banda, la lubricació entre tots dos, és proporcionada per líquid sinovial en una fina capa. Aquesta serveix per reduir el fregament entre cartílags.
Quan tirem dels ossos, es provoca la disminució de la pressió en el líquid i per tant es creen les bombolles responsables del cruixits.

Pot ser perillós?
De fet, tot i que no està assegurat, es creu que cruixir-se els dits pot arribar a provocar artritis, inestabilitat en l’articulació i pèrdua de la força i la funció de la mà. No obstant, això encara no ha estat demostrat ja que diferents estudis es porten a fi amb resultats i conclusions que donen a entendre diverses possibles respostes.

No comments:

Post a comment